przez romcia » Cz, 3 paź 2002, 13:57
Chomiku jedyne co znalazłam na określenie ceny interwencyjnej to to co Ci wkleję co prawda nie dotyczy to cukru ale samo okreslenie ceny interwencyjnej jest chyba takie samo :D
Interwencja
Zostaje uruchomiona, gdy w czasie dwóch kolejnych tygodni:
przeciętna cena w UE dla danej jakości mięsa lub klasy jakości znajduje się poniżej 84% ceny interwencyjnej oraz
przeciętna cena rynkowa w kraju członkowskim dla tej samej jakości lub klasy jakości znajduje się poniżej 80% ceny interwencyjnej.
Za pośrednictwem narodowych instytucji interwencyjnych skupuje się półtusze bukatów i młodych byków oraz magazynuje je.
UE przejmuje w ten sposób ryzyko zbytu półtusz, których stała się właścicielem. Celem interwencji jest zapobiec spadkowi cen lub go łagodzić. Podstawowymi elementami interwencji są cena interwencyjna oraz system monitorowania cen powiązany z klasyfikacją handlową UE. Poszczególne kraje członkowskie informują cotygodniowo o ważnych, przeciętnych cenach rynkowych tusz wg kategorii i klas handlowych. Te informacje są podstawą obliczania ważonych cen rynkowych UE.
Każdorazowe ceny skupu interwencyjnego ustalane są w trybie przetargu. Skup interwencyjny jest uruchamiany, gdy wcześniej wymienione warunki nie są spełnione w czasie dwóch kolejnych tygodni.
Zakupy interwencyjne UE wynosiły rocznie:
1993 - 750 tys. t,
1994 - 650 tys. t,
1995 - 550 tys. t,
1996 - 400 tys. t,
1997 - 350 tys. t.
Ponadto istnieje siatka bezpieczeństwa w postaci obligatoryjnej interwencji wprowadzonej, gdy przetargi interwencyjne nie odnoszą pożądanego skutku (nie oczyszczają rynku). Siatka ta jest rozpinana, gdy w przeciągu dwóch kolejnych tygodni:
przeciętna cena na rynku UE płacona za bukaty i młode byki, znajduje się poniżej 78% ceny interwencyjnej, a jednocześnie
przeciętna cena rynkowa bukatów i młodych byczków w kraju członkowskim lub na części jego terytorium znajduje się poniżej 60% ceny interwencyjnej.
Zakupy w ramach interwencji obligatoryjnej nie są zaliczane do wyżej wymienionych maksymalnych zakupów interwencyjnych.
Skupiona w trybie interwencyjnym wołowina może być zbywana na rynku UE tylko w ograniczonym stopniu ze względu na strukturalną nadprodukcję. Główna część jest eksportowana przy pomocy subwencji, pozostała część zbywana jest po niskich cenach (światowych) unijnym producentom konserw i przekazywana na cele socjalne.
Dodatkowo albo zamiast zakupów interwencyjnych można stosować dotacje do prywatnego magazynowania (5-6 miesięcy), dzięki czemu publiczne magazynowanie może być zredukowane. Trudności z nadzorem i kontrolą, właściwe temu instrumentowi, spowodowały jednak preferowanie wycofania nadwyżek z rynku przez zakupy interwencyjne.
Pochodząca ze skupu interwencyjnego wołowina sprzedawana jest na rynku wewnętrznym po przetargach. Wołowina ze skupu interwencyjnego oferowana na przetargu obejmuje jedynie mięso z bukatów o określonej jakości (tusze lub półtusze); minimalna oferowana ilość wynosi 10 t; cena nie może przekroczyć 8 ECU / 100 kg ponad cenę bukatów Klasy III, waga tusz nie może przekraczać 340 kg.